Recenzie „HARAP-ALB CONTINUĂ...” #1

by - mai 08, 2016



• Pe scurt •



Primul episod din revistă este „Întalnirea cu Spânul” și redă în benzi desenate prima parte a basmului clasic al lui Creangă. Tot în primul număr puteți afla originile lui Gerilă, în episodul „Povestea lui Miron zis Gerilă”.

Mulțumesc super-mult HAC!BD și Supererou pentru această bandă desenată!

Comandați de aici sau de aici :)


• Părerea mea •


Zău că aveam nevoie de o bandă desenată pur românească! Felicitări pentru acestă idee genială!

Am rămas plăcut surprinsă după ce am citit acest prim număr al revistei. Un debut sigur, în forță, care să atragă cititorul prin calitate, imagine și poveste. Cine ar fi crezut că povestea lui Creangă poate fi așa de... „fantasy”? Pentru că bătrâna pe care o întâlnește dispare într-un nor de fum, iar blana de urs e magică și te transformă într-un urs real.

Revista e complexă cuprinzând mai mult decât o poveste. E un adevărat album de colecție! Pe lângă prima parte din povestea lui Harap-Alb, în revistă găsim un fragment din „Haiganu. Fluviul șoaptelor” (care apropo, e chiar grozav!), „Povestea lui Miron zis Gerilă” și câteva mici articole din culise, ca să zic așa. Per total e mai mult decât o revistă obișnuită de benzi desenate îi oferă cititorului.


Pentru că avea nevoie de un moștenitor, el având numai fiice, Verde Împărat îi trimite scrisoare fratelui său să-i trimită pe unul dintre fiii săi. Fiecare nepot și-a încercat norocul, dar în drum spre castelul unchiului lor, la prima primejdie s-au speriat și s-au întors acasă. Nu și cel mai mic dintre frați care, povățuit de o bătrână, a plecat la drum cu hainele din tinerețe ale tatălui său și cu calul său aparent jalnic, dar care după ce a mâncat cărbuni încinși, s-a transformat în cel mai frumos armăsar. Acesta nu s-a lăsat descurajat de ursul care îi atacase și pe frații săi și a dat să-l lovescă, însă sub pielea magică de urs se afla însuși tatăl său care de fapt îi testase pe feciori. Astfel, tânărul, după ce a trecut testul, e gata de drum. 


În călătoria ta să te ferești de omul roș și de omul spân!” îi spusese tatăl său, dar călătoria e lungă, plină de primejdii și de drumuri necunoscute. Așa se face că tânărul nostru acceptă să ia un ajutor de drum cu el. Reușește să nu se lase robit de acesta?

În „Povestea lui Miron zis Gerilă” aflăm povestea unuia dintre cei șapte (dacă nu mă înșel) camarazi de drum ai lui Harap-Alb. Dacă ați citit basmul știți despre ce e vorba. Însă basmul clasic nu ne spune nimic despre originile acestora. Mi se pare super interesantă această idee, iar povestea în sine e de-a dreptul grozavă - și credibilă :))


De restul nu vă mai spun, vă las să descoperiți ce se ascunde în spatele paginilor revistei. De ce acceptă fiul de împărat propunerea necunoscutului? Care sunt intențiile acestuia? A făcut băiatul o alegere bună luându-l ca tovarăș de drum? Și care e povestea lui Gerilă? O bandă desenată revelatoare de care noi ca popor aveam nevoie acum pentru ca basmul lui Creangă să nu se piardă în timp printre atâta tehnologie. Vă recomand super mult această bandă desenată. Și nu pentru că arată bine sau pentru că ilustrațiile sunt geniale. Ci pentru că e un basm clasic românesc reinventat pe care e imposibil să nu îl îndrăgești!


• Nota •

A FOST GROZAV/Ă





You May Also Like

0 comments