Israel, tara invitata de onoare la Bookfest 2016

by - martie 16, 2016


In urma unei conferinte de presa organizata la Libraria Humanitas de la Cismigiu, am aflat care este tara invitata de onoare la cea de-a XI-a editie a targului de carte Bookfest (care se va desfasura in perioada 1-5 iunie 2016 la Romexpo). Este vorba despre Israel; iar la standul acesteia amplasat in pavilionul C4 ne vom intalni cu carti in limba ebraica, dar si editii in limba romana ale unor carti din literatura israeliana.

Bookfest e unul dintre acele targuri de carte de la care nu trebuie sa lipsesti. In ultimul timp incep sa ma duc din ce in ce mai putin pentru cartile propriu-zise (daca-i de cumparat, va spun eu sigur ca librariile online sunt mai bune) si prefer sa fiu prezenta pentru conferinte, lansari, sesiuni de autografe, dar mai ales pentru oameni. 

Iata care sunt autorii cu care ne vom intalni in vara la targ:


ZERUYA SHALEV s-a nascut in anul 1959 in Kinneret, Israel. A absolvit un masterat in domeniul studiilor biblice si a lucrat ca redactor la Editura Keshet. A publicat mai multe romane, un volum de poezii si o carte pentru copii. Titlurile sale sint foarte apreciate de critica literara si traduse in intreaga Europa. Dintre volumele publicate mentionam: "Viata amoroasa" (1997), bestsellerul "Sot si sotie" (2000; Polirom, 2008, 2012), "Thera" (2005; Polirom, 2010) si "Farime de viata" (2011; Polirom, 2012), pentru care in 2014 i-a fost decernat premiul Femina etranger. Zeruya Shalev este de asemenea cistigatoare a Premiului de Aur si a Premiului de Platina ale Asociatiei Editorilor, a Premiilor Corine (2001), Amphi (2003), ACUM (obtinut de trei ori, in 1997, 2003 si 2005), Wizo (2007) si a Welt Literaturpreis (2012). "Durere" este cel de-al cincilea roman al ei.



FANIA OZ-SALZBERGER istoric, una dintre cele mai respectate personalitati israeliene de astazi, atat din sfera culturii, cat si din cea a spatiului politic, cunoscuta publicului romanesc datorita volumului "Evreii si cuvintele" (Humanitas Fiction), semnat impreuni cu scriitorul Amos Oz, a carui fiica este.



MEIR SHALEV s‑a nascut in 1948, in Galileea, Israel, intr‑o familie de intelectuali (tatal lui a fost poet). Dupa studii universitare in psihologie, a devenit foarte cunoscut pentru articolele sale in presa scrisa si pentru emisiunile pe care le‑a produs sau le‑a moderat la radio si televiziune. A publicat mai mult de douazeci si cinci de carti, romane, eseuri, carti pentru copii, proza autobiografica. Cartile lui au fost traduse in peste douazeci de limbi, iar romanele au fost bestsellere atat in Israel, cat si in strainatate. A primit numeroase premii nationale si internationale prestigioase. In 2014 a fost decorat in Franta cu gradul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numara "Roman rusesc" (1988), "Esau" (1991), "Un porumbel si un baiat" (2006), "Bunica mea rusoaica si aspiratorul ei american" (2009), "Doua ursoaice" (2013). Locuieste in Ierusalim.



DROR MISHANI (n. 1975) este un scriitor israelian de romane politiste, editor si literat, specializat in istoria literaturii politiste. Seria avandu-l drept protagonist pe inspectorul Avraham Avraham (Disparitia, Editura Trei) a fost publicata initial in ebraica, in 2011, si a fost tradusa in numeroase limbi. Dror A. Mishani locuieste cu sotia si cei doi copii ai sai in Tel Aviv.



GIL HOVAV este o personalitate media, unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti culinari, apreciati nu doar in Israel, ci in toate tarile in care cartile sale au aparut in traducere.


RONY OREN este un artist unic, unul dintre cei mai indragiti si mai premiati animatori din lume: autor a peste 500 de filme de animatie, difuzate in peste 80 de tari, in retele cunoscute precum PBS, ABC, Disney Channel, BBC sau Channel 4.

Nu am citit pana acum vreo carte scrisa de acesti autori, insa ma bucur tare mult ca or sa vina ZERUYA SHALEV, FANIA OZ-SALZBERGER, MEIR SHALEV si DROR MISHANI. Sunt tare curioasa in ceea ce priveste cartile Zeruyei Shalev ("Viata amoroasa" se afla chiar pe wishlist-ul meu), dar si cartea Faniei :> Cu asemenea invitati, cum sa ratez un asemenea eveniment!

Diana

You May Also Like

0 comments