Recenzie "TUTUROR BAIETILOR PE CARE I-AM IUBIT" de Jenny Han

by - martie 08, 2016


Editura: Trei
Data aparitiei: mai 2015
Traducere: Teodora Constantinescu
Tip coperta: Paperback cu supracopertă
Format: 130 x 200 mm
Numar pagini: 392
ISBN: 978-606-719-204-9










Despre autoare:


Jenny Han a scris primul său roman, Shug (2006) pe când era încă la colegiu. Au urmat seriile de succes The Summer I Turned Pretty (bestseller New York Times) şi Burn for Burn (scrisă împreună cu Siobhan Vivian). Sensibil şi amuzant, Tuturor băieţilor pe care i-am iubit (2014) sondează trăirile unei adolescente în pragul maturizării, care descoperă cât de important este să-ţi asumi sentimentele şi să-ţi asculţi inima.




Pe scurt:



Când iubirile secrete ies la iveală...



Ce-ar fi dacă toţi băieţii de care te-ai îndrăgostit vreodată ar afla ce-ai simţit pentru ei... în acelaşi timp?

Lara Jean păstrează cu sfinţenie nişte scrisori de dragoste într-o cutie de pălării rămasă de la mama sa. 

Scrisori pe care însă... nu le-a primit, ci doar le-a scris. Câte una pentru fiecare băiat de care a fost îndrăgostită.

Când scrie, Lara îşi deschide inima şi mărturiseşte tot ceea ce n-ar avea curajul să spună cu voce tare. Scrisorile sunt secretul ei. Nimeni altcineva nu trebuie să le vadă.

Numai că într-o bună zi cineva le expediază, iar lumea imaginară pe care Lara o ţinea ascunsă scapă dintr-odată de sub control.

Parerea mea:


Nu am crezut nicio clipa ca aceast carte avea sa-mi placa atat de mult :3

Lara Jean este o adolescenta normala, cu o sora mai mare (Margot), o sora mai mica (Katherine - sau Kitty pentru prieteni), un tata grijuliu (Danny) si o mama care le-a parasit cand erau mici. Acest lucru nu a descurajat-o pe Lara Jean pentru ca impreuna cu Margot au incercat sa suplineasca lipsa mamei lor si sa ofere acea prezenta feminina de care sora lor mai mica ducea lipsa. Nicio clipa nu s-a gandit ca lucrurile aveau sa ia o asa intorsatura atunci cand scrisorile ei au fost trimise. Lara Jean s-a indragostit de cateva ori - de cinci ori, mai exact -, iar de fiecare data a avut grija sa-i scrie fiecarui baiat cate o scrisoare in care sa-si expuna sentimentele. Considera ca acest lucru avea s-o "trateze" de aceasta "indragosteala". "Daca dragostea e ca o posedare, poate ca scrisorile mele sunt propriile exorcizari." Iubesc citatul asta! Cumva, scrisorile pe care nu a avut vreodata intentia sa le trimita - si pe care le tinea intr-o cutie de palarie primita de la mama ei -, au ajuns la destinatari. La toti! Iar unul dintre ei este Josh, cel mai bun prieten al ei din copilarie, care este si vecinul ei, dar si iubitul surorii ei mai mari.


Primul care e curios de scrisoarea primita e Peter Kavinsky - cel mai dragut baiat din liceu care se face ca e si iubitul lui Genevieve, fosta cea mai buna prietena a Larei Jean. Reactia lui nu a fost asa cum se astepta Lara Jean, dar asta nu inseamna ca Josh nu o sa-si puna intrebari cu privire la sentimentele ei pentru el - care erau de fapt ale unei Lara Jean din gimnaziu. Curand, Lara Jean si Peter pun la cale o relatie falsa. De ce? Pentru ca asa Peter avea sa o faca pe Gen (de care s-a despartit) geloasa, iar Lara Jean avea sa-i arate lui Josh ca nu are de ce sa-si faca griji pentru scrisoare. Cand si Margot anunta ca pleaca la facultate in Scotia, Josh e pur si simplu distrus, iar relatia lui cu Margot se termina. E asta o sansa pentru Lara Jean sa-i spuna adevarul cum ca l-a iubit, probabil, in tot acest timp, chiar si cand era intr-o relatie cu sora ei?

Intre timp, relatia falsa dintre Lara Jean si Peter merge din ce in ce mai bine, iar scenele amuzante nu intarzie sa apara. O fata timida, cuminte si la locul ei asa cum e Lara Jean se poate, oare, integra in gasca de lacrosse a lui Peter? Si daca se dovedeste ca Peter nu e asa superficial precum pare? Si daca Lara Jean incepe sa nutreasca sentimente pentru el? Ceilalti baieti care au primit scrisorile nu par sa fie chiar asa de deranjati. Adica, una s-a reintors la expeditor, Lucas s-a dovedit a fi gay, iar cel de-al treilea baiat s-a mutat din oras. Singurele probleme ale Larei Jean sunt plecatul surorii ei, relatia falsa cu Peter, prietenia dintre ea si Josh si... activitatile extrascolare.

"Tuturor baietilor pe care i-am iubit" a fost o carte surprinzator de buna! Am citit-o cu gandul ca particip la teleconferinta cu autoarea, asa ca a fost mai mult "din obligatie", sa zicem, dar ma bucur super mult ca a fost intr-o astfel de conjunctura pentru ca nu stiu daca apucam sa le citesc prea curand - acest volum, impreuna cu continuarea lui. Nu au fost putine datile cand ma trezeam zambind in timp ce o citeam in clasa, acasa sau in RATB. Realitatea slefuita de Jenny Han nu e departata de realitatea noastra - chiar ea a spus ca s-a inspirat foarte mult din propria ei experienta cand a scris aceste doua carti -, iar lumea Larei Jean este aproape spre ideal. Adica, tu ii scri o scrisoare super jenanta celui mai dragut tip din liceu, ea e expediata, iar in schimb te alegi cu o relatie falsa cu el? Nu stiu cum percepeti voi asta, dar suna cam prea feeric pentru mine :)) Fiind prima carte pe care o citesc cu personaje asiatice - sau, ma rog, pe jumatate asiatice - am avut mereu impresia ca povestea capata un aer exotic. Ma gandeam incontinuu la putinele personaje asiatice (coreene) pe care le stiu :)) Mi-a placut mult mai ales pentru tema abordata: faptul ca personajul principal scrie scrisori de dragoste baietilor pe care i-a iubit, dar nu planuieste sa le trimita vreodata. Apoi tot ce urmeaza dupa aceasta, cu tot cu momentele amuzante si cu "problemele" in care intra Lara Jean. Pur si simplu te captiveaza!


Cine a trimis scrisorile? Cat o sa dureze falsa relatie dintre Lara Jean si Peter? Vrea Gen sa-si recupereze fostul iubit? Cum reactioneaza Josh si cum evolueaza lucrurile intre el si Lara Jean? Cum se schimba lucrurile dupa plecarea lui Margot la facultate? O carte despre surori, iubiti falsi si cei mai buni prieteni, despre o Lara Jean confuza, un Peter sigur pe sine si un Josh dezamagit. Frumos construit, acest roman este o lectura usoara si placuta, mai ales pentru momentele cand vrei sa te destinzi si sa te amuzi. Cine ar fi crezut ca o intamplare atat de "tragica" poate avea urmari asa de pozitive? Recomand aceasta carte tutror pentru ca Lara Jean pare genul de personaj de care te atasezi, genul de personaj care ai vrea sa-ti fie prietena.


Nota:

WOW! RECOMAND :)


Chris, cea mai buna prietena a Larei Jean
Josh Sanderson
Peter Kavinsky
Peter si Gen



Peter si Lara Jean
Trailer:



Diana

You May Also Like

3 comments

  1. A fost o perioada, anul trecut, când aproape toată lumea citea asta iar eu eram "Nici gând sa citesc balivernele astea romantice aiurite",DAR se pare ca nu e chiar așa cum am crezut eu. Chiar mi-ai atras atenția asupra ei, recenzia este super, pozele, gif-urile - chiar fac totul mai interesant. Plus micul trailer care este genial.

    RăspundețiȘtergere
  2. OMG! Tocmai am terminat de citit cartea asta, in urma cu cinci minute mai exact si a fost asa... WONDERFULL!
    Am rămas in aer in ceea ce priveste finalul si cred ca o sa mor de nerabdare pana fac rost si de volumul doi!
    Stiam ca tu ai recenziile ambelor carti pe blog asa ca am zis sa arunc si eu o privire,in special pe a doua pentru ca habar nu am ce se va intampla in continuare :)))
    Mi-a placut la fel de mult cum am observat sa ti-a placut si tie si am citit-o in doua zile cred...
    Vreau sa spun ca am stat cu creionul in mana la fiecare pagina si Mi am subliniat si mi-am marcat cu chestii colorate pentru care nu am inca un nume :)) fiecare pagina care avea ceva special!
    Imi pare rău ca nu pot trimite O poza ca sa vezi semnuletele mele! :))
    Anyway ma bucur sa vad ca si tie ti-a placut caci am observat ca pe internet circula si păreri contra,lucruru pe care inca nu am putut sa-l percep :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Mă bucur că i-a mai plăcut și altcuiva la fel de mult ca mie. O să vezi, volumul doi e mai bun!
      xx

      Ștergere