Nou la Editura UNIVERS!

by - septembrie 22, 2016

Romanul Raucho istoriseşte povestea tânărului cu acelaşi nume. Raucho creşte în pampas, admirându-i pe gauchos şi năzuind să împărtăşească viaţa lor dură şi pitorească. Este un copil rebel, căruia nu-i place şcoala, dar care descoperă mai târziu plăcerea lecturii şi începe să viseze la Paris, ca toţi tinerii din vremea sa. Fascinaţia este irezistibilă şi în cele din urmă îşi convinge tatăl să-l lase să plece. Raucho are inima împărţită între două pasiuni: pe de o parte îşi doreşte să ducă o viaţă de gaucho în mijlocul naturii, iar pe de altă parte ar vrea să fie un bărbat la modă în capitala Franţei, cufundându-se în vicii care umplu nopţile albe. În pampas visează la Paris, iar la Paris duce dorul meleagurilor natale. Femeile pe care le cunoaşte fac să-i fie şi mai greu să ia o hotărâre.




Ricardo Güiraldes (1886-1927) este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori argentinieni din prima parte a secolului XX. Provenea dintr-o familie bogată şi interesată de cultură. El însuşi a fost preocupat de pictură, de arhitectură, de artă şi de cultură în general. Când avea doar un an, familia a plecat în Europa, unde s-a stabilit o vreme, încât la întoarcere micul Ricardo vorbea franceza şi germana. Mai târziu, adult fiind, a călătorit în toată lumea, însă pentru limba şi spiritualitatea franceză va avea o predilecţie aparte toată viaţa. A murit la Paris. Este autorul volumelor de poezii Talanga de cleştar (1915), Poeme mistice(postum, 1928), Poeme solitare (postum, 1928), al volumului de povestiri Poveşti de moarte şi de sânge (1915; Univers, 2013) şi al romanelor Raucho (1917), Rosaura (1922), Don Segundo Sombra (1926).




Eroul Arn Magnusson se întoarce în ţara sa de la miazănoapte, unde însă nu îl aşteaptă doar împlinirea poveştii de dragoste cu frumoasa Cecilia, la care nu a încetat să spere atâţia ani, ci şi intrigile politice şi războaiele pentru putere. Va reuşi viteazul şi înţeleptul cavaler să‑i deprindă pe goţi cu noutăţile aduse din Ţara Sfântă, cum vor fi primiţi prietenii lui sarazini? Va putea războiul să conducă tocmai la pacea mult dorită şi la naşterea unui regat puternic? Deznodământul acestor aventuri îl vom afla în ultima carte din trilogia templieră a lui Jan Guillou.






Jan Guillou se numără printre cei mai cunoscuţi scriitori suedezi contemporani. Cărţile sale s‑au vândut în Suedia în mai mult de zece milioane de exemplare şi sunt traduse în peste douăzeci de limbi. Este renumit în special pentru seria de romane de spionaj avându‑l ca protagonist pe Carl Hamilton şi pentru Trilogia cruciadelor. Mai multe dintre romanele sale, între care şi volumele trilogiei, au fost ecranizate în filme de mare succes.

Primul volum:



Odată cu întoarcerea sa în Rusia după cei douăzeci de ani petrecuţi în exil, Soljeniţîn scrie, în perioada 1993‑1998, o serie de „povestiri în două părţi“, echilibrate şi atent şlefuite, cele două părţi ale fiecărui text fiind unite printr‑o temă comună. Sunt marile teme ale literaturii lui Soljeniţîn: opţiunea morală, problema responsabilităţii, compromisul... Personajele sunt plasate în diverse perioade ale epocii sovietice (începând din anii ’20‑’30, trecând prin cel de‑al Doilea Război Mondial şi ajungând până în anii ’90), însă nu de vreo „demascare“ a realităţilor sovietice este vorba, ci de o privire atentă asupra omului ca individualitate. Suntem martori la ascensiuni şi decăderi, descoperim conştiinţe împovărate, vedem îndoiala şi slăbiciunea personajelor atunci când sunt puse în situaţia de a alege. Fiecare om este important, iar deciziile lui nu rămân niciodată fără consecinţe. Sunt pagini de scriitură însufleţită, de o remarcabilă forţă artistică. Este forţa trăirilor autentice, care nu pot lăsa pe nimeni indiferent.




You May Also Like

0 comments